Monday, December 07, 2009

kari dalam doh berlipat...

karipap, (aku percaya) makanan paling sedap di dunia, di Johor ianya di panggil Epok-epok jangan terperdaya dengan curry puff, yang tu kategori pastry barat yang doh nya agak berbeza, aku bercerita tentang karipap kampung yang aku makan waktu kecik, arwah mak aku suka bikin karipap sebab senang dan aku suka, dia tak payah masak kuih yang pelik-pelik, kadang-kadang dia buat bentuk empat segi atau apa-apa diagram yang dia suka, aku lagi suka bentuk alternative janji dalam ada inti, paling aku benci karipap putar yang sangat flakie dan rangup, ugh tak suka,

antara yang sedap dan boleh bawa ketengah boleh lah try Old Chang Kee atau karipap bebudak jual kat Station LRT Masjid Jamek waktu petang (dalam kotak) amat lazat dan old skool, sekarang ni aku cuma makan karipap yang vegetarian sahaja lah, kakak dekat LRT corner tu ada bikin, "yang ni vegetarian dik, udang kering pun tak letak" ujar kak yam, bahan wajib kueh hebat ini adalah ubi kentang namun ada jugak peniaga nak jimat letak ubi keledek tapi kalau kena dengan gayanya intinya boleh tahan terangkat and the lates invention pasal karipap ni aku rasa karipap sardin yang muncul secara komersial di pertengahan era 90an,

aku merasakan yang karipap dulu dan sekarang dari segi rasanya dah berbeza, mungkin karipap di waktu 50 dan 60an rasanya lebih umph dan jujur pembuatanya, kali terakhir aku rasa karipap authentic adalah sewaktu darjah tiga, ada rombongan sekolah ke penang time tu dan kami ke Muzium Pulau Pinang, di depan nya ada gerai-gerai kecik paling aku ingat si Rosli beli Keropok Deng-Dang dan dalam nya ada hadiah "kartun beroda" pertama kali kami bebudak Titi Serong tengok secara real benda tu sebelum ni hanya tengok dan dengar suara Mat Sentul di TV, kagum dan amat lah memalukan tingkah laku kami,

namun tapi kat sebelah gerai ada seorang mamak pakai basikal menjual karipap dalam bakul besar bertutup kain, besar karipapnya dekat 6 inci, harga pun mahal 40 sen satu (time tu 40 sen dah boleh makan mee goreng), aku beli satu, dia ambik satu lalu di koyakan tengah karipap tersebut dengan garfu dan di letakan jeruk bawang merah pada koyakan tersebut dan karipap tersebut di letak atas kertas (amat lah london take-away nya), tak pernah hayat aku tengok orang jual karipap cam tu dan itulah karipap paling sedap aku pernah makan, aku cerita kat mak aku, dia cakap "kat tanjung memang jual macam tu, tapi mama tak pandai nak buat karipap tu"

sampai sekarang dah dekat 28 tahun, habis satu penang dan malaya aku tercari-cari karipap version tu tapi tak jumpa, sapa-sapa ada jumpa tolong bagi tau,

walau apa pun kueh karipap tetap menjadi pujaan hati ku


gambar di ambil/cilok dari princess haryati blogspot

9 comments:

Weed and Bandages said...

calet sket.


karipap rules ok.

babazahra' said...

sekarang ni karipap paling giler sedap ialah karipap IKEA, tapi ada bubuh telur lah. simpan seminggu dalam peti pun sedap lagi.

Imn said...

oH my aunty make THE best karipap in the world . Tapi ada dekat sg buloh je . HAA sedih . karipap memang awesome .

Abang Ben said...

rasa nak suruh wife aku buat karipap le pulak!

MagnusCaleb said...

peah: yeah

babazahra': oh ya Ikea aku setuju, sedap

Imn: tak pa, sesekali gi makan, benda best xbleh maka selalu

sam: uih homemade :)

Rhona Rozlan said...

Saya suka temosa. Hehe.

MagnusCaleb said...

temosa anggun di dalam kelasnya yang tersendiri :)

Otak Delusi Pelita said...

karipap daging rulesss ahahahhahahaha

tora corgan said...

ni karipap bai ke yang 3segi kaler merah sebesar tapak tangan orang dewasa.