Skip to main content

kari dalam doh berlipat...

karipap, (aku percaya) makanan paling sedap di dunia, di Johor ianya di panggil Epok-epok jangan terperdaya dengan curry puff, yang tu kategori pastry barat yang doh nya agak berbeza, aku bercerita tentang karipap kampung yang aku makan waktu kecik, arwah mak aku suka bikin karipap sebab senang dan aku suka, dia tak payah masak kuih yang pelik-pelik, kadang-kadang dia buat bentuk empat segi atau apa-apa diagram yang dia suka, aku lagi suka bentuk alternative janji dalam ada inti, paling aku benci karipap putar yang sangat flakie dan rangup, ugh tak suka,

antara yang sedap dan boleh bawa ketengah boleh lah try Old Chang Kee atau karipap bebudak jual kat Station LRT Masjid Jamek waktu petang (dalam kotak) amat lazat dan old skool, sekarang ni aku cuma makan karipap yang vegetarian sahaja lah, kakak dekat LRT corner tu ada bikin, "yang ni vegetarian dik, udang kering pun tak letak" ujar kak yam, bahan wajib kueh hebat ini adalah ubi kentang namun ada jugak peniaga nak jimat letak ubi keledek tapi kalau kena dengan gayanya intinya boleh tahan terangkat and the lates invention pasal karipap ni aku rasa karipap sardin yang muncul secara komersial di pertengahan era 90an,

aku merasakan yang karipap dulu dan sekarang dari segi rasanya dah berbeza, mungkin karipap di waktu 50 dan 60an rasanya lebih umph dan jujur pembuatanya, kali terakhir aku rasa karipap authentic adalah sewaktu darjah tiga, ada rombongan sekolah ke penang time tu dan kami ke Muzium Pulau Pinang, di depan nya ada gerai-gerai kecik paling aku ingat si Rosli beli Keropok Deng-Dang dan dalam nya ada hadiah "kartun beroda" pertama kali kami bebudak Titi Serong tengok secara real benda tu sebelum ni hanya tengok dan dengar suara Mat Sentul di TV, kagum dan amat lah memalukan tingkah laku kami,

namun tapi kat sebelah gerai ada seorang mamak pakai basikal menjual karipap dalam bakul besar bertutup kain, besar karipapnya dekat 6 inci, harga pun mahal 40 sen satu (time tu 40 sen dah boleh makan mee goreng), aku beli satu, dia ambik satu lalu di koyakan tengah karipap tersebut dengan garfu dan di letakan jeruk bawang merah pada koyakan tersebut dan karipap tersebut di letak atas kertas (amat lah london take-away nya), tak pernah hayat aku tengok orang jual karipap cam tu dan itulah karipap paling sedap aku pernah makan, aku cerita kat mak aku, dia cakap "kat tanjung memang jual macam tu, tapi mama tak pandai nak buat karipap tu"

sampai sekarang dah dekat 28 tahun, habis satu penang dan malaya aku tercari-cari karipap version tu tapi tak jumpa, sapa-sapa ada jumpa tolong bagi tau,

walau apa pun kueh karipap tetap menjadi pujaan hati ku


gambar di ambil/cilok dari princess haryati blogspot

Comments

calet sket.


karipap rules ok.
babazahra' said…
sekarang ni karipap paling giler sedap ialah karipap IKEA, tapi ada bubuh telur lah. simpan seminggu dalam peti pun sedap lagi.
Imn said…
oH my aunty make THE best karipap in the world . Tapi ada dekat sg buloh je . HAA sedih . karipap memang awesome .
Abang Ben said…
rasa nak suruh wife aku buat karipap le pulak!
MagnusCaleb said…
peah: yeah

babazahra': oh ya Ikea aku setuju, sedap

Imn: tak pa, sesekali gi makan, benda best xbleh maka selalu

sam: uih homemade :)
Rhona Rozlan said…
Saya suka temosa. Hehe.
MagnusCaleb said…
temosa anggun di dalam kelasnya yang tersendiri :)
karipap daging rulesss ahahahhahahaha
tora corgan said…
ni karipap bai ke yang 3segi kaler merah sebesar tapak tangan orang dewasa.

Popular posts from this blog

perniagaan seni irama...

Pertanian adalah perniagaan, tepat sekali namun bagi ku musik bukan lah perniagaan, jangan di letakan sebagai agenda utama, ianya mempunyai nilai dari 0.01 sen hingga lah ke beratus ribu ringgit, jadikan iya perniagaan total? kurang sesuai, kerana seni irama adalah penggerak yang mengayuh dunia agar berputar dan berjiwa, disebabkan ianya bernilai maka boleh lah dijual beli dengan bertujuan melancar pergerakan seni tersebut seperti perbuatan menyampaikan irama dan hasil kerja artis tersebut, dari minda beliau ke para pendengar, pembiayaan pekakasan musikal dan lain-lain pebelanjaan yang melibatkan tenaga kerja.
Artis dari dulu lagi menggelar diri mereka hamba seni yang membawa maksud sesorang yang berkorban untuk sesuatu kelompok yang lain agar terhibur dan meraikan kehidupan, seseorang yang menulis akan sebuah lagu yang mampu merobohkan sebuah empayar yang agung, seseorang yang melakar puisi di atas sekajang irama yang berjaya mengubah peratusan manusia akan kepercayaan …

pagi syawal

1 syawal 1435, aku balik beraya naik kapal terbang kali ni, pulang dengan rasa hiba, pulang dengan tanggungjawab mengkebumikan ibu saudara yg meninggal diawal pagi raya.
Mak Lang yg berusia 83 tahun akhirnya meninggalkan kami, aku sesungguh menghormati manusia yg berjaya menjangkau umur yg tinggi, banyak pengalaman dan garis-garis sejarah bercalar di seluruh tubuh dan jiwa, tiada apa yg dapat membeli semua itu.
tidur lah Mak Lang dengan tenangnya bersama cerita yg dibawa bersama nya.
*skang ni berdoa tinggi agar Chu Yah aku tak menjual pinggan mangkok belanda tinggalan Tok Teh yg dibawa dari Indonesia

semusim (di neraka) selamanya

Pasti ramai yang kecewa akan tindakan beliau me"nyah"kan kewujudan blog "Semusim Di Neraka" yang menjadi ubat penenang buat jantan-jantan kesunyian dan pernah juga menjadi ambisi khayalan gadis-gadis yang melayari internet (laptop/powerbook) dari atas katil mereka

...namun bagi mikon itu merupakan tindakan yang amat menepati kehendaknya...

aku biarkan mereka tertanya-tanya apa yang terjadi pada "entiti" ini...biarlah rahsia seperti kata Datin Siti

mungkin selepas ini ramai yang akan turun ber"jogging" petang di padang Pandan Indah hanya untuk melihat kelibat mikon membuat "kawat kecik"...mengubat rindu

emmm...dan kata umbi bagi situasi ini perlulah disebut sebagai...amat punk rawk...hehehe


cheers bro...have fun


mungkin ianya kan kembali...siapa tahu?


ps: aku pasti akan merindui watak-watak peng"komen" spt Penajih, Papan Chatek Di Pandan Indah, YDP Tiroi dll