Skip to main content

all those small things...

cerita-cerita kecil di kuala Lumpur

1.

aku baru pulang dari Low Yat plaza menyusuri jalan pintas di belakang Melia hotel sebelum aku panjat eskelator ke mono rail aku singkah ke kaunter star experess (mahu ke s'pore) amoi penjaga kaunter beri aku dua keping flyers jadual bas (photostate),

aku sambung berjalan ke arah monorail, ada satu bangla dengan muka manis menghimpit aku dan bertanya "boss ada kena ka?" aku terkejut (sebenarnya aku paham maksud dia) dan balas "ini time-table mau pergi s'pore, memang ada kena la, kena bayar ini tiket bus", dia senyum dan berlalu menahan malu

betul kata kawan aku si Juba "all punters are brothers"

2.

semalam sambil layan astro ceria, she was making a coffee and asked me "bikin apa tadi awal-awal pagi, apa yang something tu?, what a waste of a big breakfast, you ni" ujarnya lagi

"oh that something is actually doing nothing, I was busy doing nothing" jawab ku sambil tersenyum dengan kata-kata yang aku rasa kan cool di petik dari Mr. Yasir Hamoudi

...dan pagi ni aku datang kerja dengan baju yang aku sangka dia dah seterika, chiss

Comments

~~DucKneSs~~ said…
weh..mo pigi s'pore jugak..nak tgk muse..huwaaaaa..tatak luet meh..

ko wat2 jek cm org pon sangka bju tu da di iron..sng cite..
empunya said…
kasi layan itu lagu blink la satu kali bro..
oh nak berjalan jauh rupanya..
MagnusCaleb said…
rasa nak ke sungaipore time CNY ni tapi bukankah semua kedai tutup time tu? emmm
Star Express????
Anonymous said…
ececeh....
~~DucKneSs~~ said…
tamo pi waktu CNY..mo pi waktu konset je..huwaaaaa..xpa la..next time konset la..arap2 buleh..

Popular posts from this blog

pagi syawal

1 syawal 1435, aku balik beraya naik kapal terbang kali ni, pulang dengan rasa hiba, pulang dengan tanggungjawab mengkebumikan ibu saudara yg meninggal diawal pagi raya.
Mak Lang yg berusia 83 tahun akhirnya meninggalkan kami, aku sesungguh menghormati manusia yg berjaya menjangkau umur yg tinggi, banyak pengalaman dan garis-garis sejarah bercalar di seluruh tubuh dan jiwa, tiada apa yg dapat membeli semua itu.
tidur lah Mak Lang dengan tenangnya bersama cerita yg dibawa bersama nya.
*skang ni berdoa tinggi agar Chu Yah aku tak menjual pinggan mangkok belanda tinggalan Tok Teh yg dibawa dari Indonesia

perniagaan seni irama...

Pertanian adalah perniagaan, tepat sekali namun bagi ku musik bukan lah perniagaan, jangan di letakan sebagai agenda utama, ianya mempunyai nilai dari 0.01 sen hingga lah ke beratus ribu ringgit, jadikan iya perniagaan total? kurang sesuai, kerana seni irama adalah penggerak yang mengayuh dunia agar berputar dan berjiwa, disebabkan ianya bernilai maka boleh lah dijual beli dengan bertujuan melancar pergerakan seni tersebut seperti perbuatan menyampaikan irama dan hasil kerja artis tersebut, dari minda beliau ke para pendengar, pembiayaan pekakasan musikal dan lain-lain pebelanjaan yang melibatkan tenaga kerja.
Artis dari dulu lagi menggelar diri mereka hamba seni yang membawa maksud sesorang yang berkorban untuk sesuatu kelompok yang lain agar terhibur dan meraikan kehidupan, seseorang yang menulis akan sebuah lagu yang mampu merobohkan sebuah empayar yang agung, seseorang yang melakar puisi di atas sekajang irama yang berjaya mengubah peratusan manusia akan kepercayaan …

...you don’t have to worry now

Received a sad sms during my duty at Bukit Jalil Stadium, one of our dearly friend Boy of Punisher/Naked Butterfly passed away after being electrocuted at home, from what I learned he’s doing a renovation upon his house “DIY”ly…such a lost…

I still remember him carryin' Lee Toyol on his back in one of the gigs circa 90’s…serious looking guy with a sense of humor…gonna miss him

hope he’ll be swimming in the sea of light tranquilly…rest in peace bro…


pic were taken from http://ricecooker.kerbau.com/