Skip to main content

all those small things...

cerita-cerita kecil di Kuala Lumpur

1.

Jam 3 pagi aku dan rakan-rakan sedang makan-makan di Restoren Ariff Pandan Indah, baru pulang dari siap-siapan wedding Azmir dan Erna yang lagi 7 jam mendatang, Encik Weng datang menjengah bikin drive by shooting maka bertambah lah waktu kami lepak di situ, handphone teman ku berbunyi masuk SMS, dia buka dan menjerit "phowwww!" dan berlari setempat "boleh tebalik meja nih" katanya sambil ketawa

kami baca SMS dari teman yang juga seorang pemberita parti pembangkang "aku naik teksi n rsa nk turun blik bila aku nmpk nama drver tu Asaallamualaikum bin Bachok, nama bachok tu buat aku nglupur dalam hati"

kami terus terbayang filem Toyol lakonan Sidek Hussain


2:

Aku dalam LRT on the way nak ke Bukit Jalil ada Rock The World 09, ada urusan membantu Kombat and The Kugiran D' Tepi Pantai, jam 2 petang aku dah berlari dari kenduri rumah Erna, di dalam train duduk dua orang gadis manis baru habis SPM fikirku, dengan fashion subang besar, legging, bertali pinggang Rohana Jalil dan beg silang boleh kata serba serbi bergayalah, cubaan Paris Hilton katakan, sayang kasut mereka Vincci biasa bukan Vincci Supreme macam di Pavillion tu.

Ku pasang earphone nak dengar lagu baru album Couple, belum sempat aku on the iPod terdengar percakapan mereka, dengan tak malunya aku eavesdropping diaorang "mamat hansem ala gotik kat kedai depan tu ajak aku kuar lah" kata si baju pink, "best nyerrr, tapi dia selekeh la doh" balas si baju biru belang putih, "tu laaa and dia ajak aku gi Rock The World, aper tu? club ke, ade ke club bukak tengah ari buta ni" tanya si baju pink, "entahlah mana aku tau" balas teman nya lagi.


3:

Hujan lebat di tapak pesta Bukit Jalil, ruang back stage untuk artis dan crew jadi penoh sesak, aku mundar-mandir dengan kamera bertanya khabar akan rakan-rakan lama, ada dua orang gadis memandang ku, aku hampir perasan, aku terpandang lagi dan mereka senyum dan berkata sesuatu sesama mereka, aku jadi tambah perasan sambil meyorokan bonjolan perut dan kembangkan dada sikit agar nampak sasa macam adik Shah Vader,

30 mint kemudian aku bersalaman dengan rakan lama dan tak sangka gadis berdua tadi kenalan rakan ku, kami di perkenalkan, lantas si gadis bertanya kepada ku, "you ni Kuku Besi yang photograper tu kan?" terus aku terbayang muka Kap si Kuku Besi dan rasa nak pi carik cermin tengok muka aku betul-betul, chiss, kena cukur janggut nih.

Comments

uih..metaforanya.. Kuku Besi tu
joey glider said…
nama bachok tetap legend!
Amirull Jaafar! said…
kB tu.power to picture manipulation,brader.
:)
~~DucKneSs~~ said…
;)

aku mungkin akan jadi 2 gadis lam tren tuh..hahhaha..amat xtau pape psl ur world..mujur de blog nih,kalo x,tempurung xterbukak lagi nih..

Popular posts from this blog

perniagaan seni irama...

Pertanian adalah perniagaan, tepat sekali namun bagi ku musik bukan lah perniagaan, jangan di letakan sebagai agenda utama, ianya mempunyai nilai dari 0.01 sen hingga lah ke beratus ribu ringgit, jadikan iya perniagaan total? kurang sesuai, kerana seni irama adalah penggerak yang mengayuh dunia agar berputar dan berjiwa, disebabkan ianya bernilai maka boleh lah dijual beli dengan bertujuan melancar pergerakan seni tersebut seperti perbuatan menyampaikan irama dan hasil kerja artis tersebut, dari minda beliau ke para pendengar, pembiayaan pekakasan musikal dan lain-lain pebelanjaan yang melibatkan tenaga kerja.
Artis dari dulu lagi menggelar diri mereka hamba seni yang membawa maksud sesorang yang berkorban untuk sesuatu kelompok yang lain agar terhibur dan meraikan kehidupan, seseorang yang menulis akan sebuah lagu yang mampu merobohkan sebuah empayar yang agung, seseorang yang melakar puisi di atas sekajang irama yang berjaya mengubah peratusan manusia akan kepercayaan …

pagi syawal

1 syawal 1435, aku balik beraya naik kapal terbang kali ni, pulang dengan rasa hiba, pulang dengan tanggungjawab mengkebumikan ibu saudara yg meninggal diawal pagi raya.
Mak Lang yg berusia 83 tahun akhirnya meninggalkan kami, aku sesungguh menghormati manusia yg berjaya menjangkau umur yg tinggi, banyak pengalaman dan garis-garis sejarah bercalar di seluruh tubuh dan jiwa, tiada apa yg dapat membeli semua itu.
tidur lah Mak Lang dengan tenangnya bersama cerita yg dibawa bersama nya.
*skang ni berdoa tinggi agar Chu Yah aku tak menjual pinggan mangkok belanda tinggalan Tok Teh yg dibawa dari Indonesia

...you don’t have to worry now

Received a sad sms during my duty at Bukit Jalil Stadium, one of our dearly friend Boy of Punisher/Naked Butterfly passed away after being electrocuted at home, from what I learned he’s doing a renovation upon his house “DIY”ly…such a lost…

I still remember him carryin' Lee Toyol on his back in one of the gigs circa 90’s…serious looking guy with a sense of humor…gonna miss him

hope he’ll be swimming in the sea of light tranquilly…rest in peace bro…


pic were taken from http://ricecooker.kerbau.com/