Thursday, December 24, 2009

radar warna perang dalam otak

aku ada dapat email yang menyatakan akan bahayanya penggunaan telefon bimbit secara extensive, boleh kena barah katanya tah lah betul ke tidak, dalam article tu ada sebut satu model phone Motorola yang paling selamat di pakai, mungkin ini propaganda Motorola, siapa tahu.

Setiap hari aku naik train ke tempat kerja dan kekadang aku akan jumpa seorang kakak ni yang sentiasa akan bergayut dengan handphone nya dan tak pernah aku terserempak dengan dia tanpa bercakap pada HPnya dari Ampang sampailah aku turun masih bergayut selalunya muka ada sikit masam tak pun tak da ekspressi, time balik pun sama pun bergayut, mungkin menceritakan atau mendengar masalah orang lain,

aku dah observe kakak ni dari tahun lepas lagi (sebab selalunya dia akan berdiri di tempat bersetentangan dengan area feveret aku), aku terus tuduh kakak tu tak bleh hidup tanpa HP coz time tak bercakap pun dia akan sentiasa gengam HPnya dan periksa sms setiap 30 saat walaupun takda bunyi nada terima sms, aku ada percaya yang a total dependence on technology is not good, human touch is always needed to resolve human matters.

aku kalau boleh nak buang HP dan pakai telefon rumah dan ofis sahaja, waktu di antaranya tinggalkan pesanan anda di peti suara, urgent atau tidak aku tak peduli, sampai rumah atau ofis aku call balik, theres nothing to rushed about, macam dulu-dulu, macam dalam Seinfeld, boleh berjanji dan berjumpa tanpa perlu HP, ketepatan janji dan pengurusan masa, indahnya

Apakah perasaan kakak tu kalau HP tu hilang atau mungkin miss place ada gak aku rasa cam nak sorok HP dia dan tengok dia mengelupur, jahat sungguh niat di hati ni, hish :)



4 comments:

FreDDy O7ermars™ said...

brother bob..

aku sendiri pon x minat pakai handphone kadang kadang

org kata xdak handphone mcm hilang nyawa sendiri

apa2 hal pon pakai public phone hat kaler oren tu jugak yg paling rare

Weed and Bandages said...

pertama kali kata kat rambut kembang, kalau ada hphone bercamera senang sebab kalau ke special school boleh curi curi ambik pic si joselin. hahahaha. tak boleh ambik pic depa tapi disebabkan aku nak juga niat jahat itu maka aku pun (pertama kali-waktu tu-tahun ini) menyatakan agak penting jgk ada hp bercamera.

rambut kembang beli. tapi hat paling murah hat pic piksel pecah. hahahahha..

kami dua dua memang tak berkisah sangat.

aritu baca, hphone boleh menyebabkan laki mati pucuk sebab dok boh kat poket bawah.

apa kot

MagnusCaleb said...

FreDDy O7ermars™: public phone oren kalau tau cara boleh sembang lama-lama :)

miss weed: aku rasa HP curi waktu kualiti kita dalam 2 jam setiap hari :)

joey glider said...

hujung tahun ini nak dapatkan moleskine untuk mengurangkan pergantungan pada benda elektronik.

buat masa ini aku da 4 HP yang menyusahkan hidup