Monday, July 12, 2010

tendang bola itu jauh-jauh...

pesta bola dunia dah abis, aku lega, kurang sikit ledakan warna-warna bendera asing di kuala lumpur, "bola tak penting dalam hidup aku" itu aku selalu perkatakan pada teman-temanku, namun setiap kali ada World Cup aku akan berpihak pada Brasil dan Germany (aku ada sebab)

semalam balik dari gig Carpathian aku tengok berduyun-duyun orang datang nak "sapot" Belanda dan Sepanyol, ramai jugak pakaikan anak-anak mereka dengan team kegemaran diorang head to toe beb, budak tu conform tak tau apa, main pakai ja, (tapi akan di racun oleh bapak diaorang) so aku buat konklusi 30% peminat sukan bola antarabangsa di Malaysia ada lah kerana keturunan, kerana bapak diorang ajar untuk minat team yang sama dan iya nya akan bersambung hingga ke generasi di hadapan,

aku bersyukur bapak aku tak minat bola, kalau adapun mungkin Moktar Dahari (itu pun dia lupa bawak aku gi tengok waktu Supermokt main di kampung aku di tahun 1977) jadi aku boleh claim minat pada Brazil dan Deutschland secara inspirasi sendiri kerana sejak darjah Lima lagi aku dah ada poster besar Karl-Heinz Rummenigge dalam bilik aku dan aku pernah menangis bila kawan-kawan aku gelak besar guling-guling bila aku cakap nak main bola macam Socrates pemain bola Brasil berkelayakan doktor tu (hey aku pernah tengok dia main live kat TV lah), sebab aku tengok diaorang main bola bak kata bebudak sekarang "cam best"

so final match semalam aku tak tengok sebab semua team kegemaran aku dah out, Belanda dan Spain? hah itu team yang ramai peminat instant, tiba-tiba ramai yang minat Spain mungkin sebab kesian first time masuk final so aku kira team ni banyak poser supporters atau juga penyokong Argentina yang kecewa, rasa nak balas dendam pada Germany, jadi bertimbun-timbunlah yang sokong Spain dan bila Raja Eropah ini menang, ramai yang gembira and that is not a very good scenery, those people are not truely in love Spain football, they dont deserve to celebrate, too many happy people is not good, iya nya tak da beza nya bila ramai yang gembira bila parti Keadilan menang banyak kerusi dalam parlimen.

so Pesta Bola dunia dah abis, awek-awek seksi boleh simpan memorabila South Africa WC dalam almari dan brader-brader tegar bola sudah abis alasan nak lepak kedai mamak berTV HD hingga pagi pada isteri-isteri mereka, aku syukur ledakan waka-waka dah berakhir, tapi yang pastinya Vuvuzela akan menjadi serunai utama di setiap perlawanan bola di serata dunia, eh pandai ke tiup?

6 comments:

Abang Ben said...

lega habis... aku siap ambik Emergency Leave hari ni... lepas solat subuh tidur bangun jan 11am! Nasib baik la 4 years sekali...

Jimi And Dia said...

ahahah..cayalah abang ben.

~~DucKneSs~~ said...

too many happy people is not good

hahhaha..1st time dgr quote nih..'cam best'..

WanBeruas said...

..aku pun langsung tak minat bola..tapi layan jugak le anak bongsu aku yang nengok final..nak tengok sorang2 dia takut..kesian punya pasal aku temankan dia..huhu..

Eskapisminda said...

too much of anything is a silent killer

jane said...

hny german di hati

dr dulu