Friday, November 18, 2011

duduk yang bukan bertinggung...

ni aku dah masuk seminggu bertongkat balik (sakit kaki lama datang balik) bak kata kutu tepi jalan "berkaki tiga ke der", namun atas kesedaran fesyen yang tinggi aku lakukan seberapa boleh agar imej bertongkat nampak selari dengan gambar-gambar di majalah fesyen dari New York, boleh lah nampak ala Pimp atau pun pakcik tua nak jalan petang ke Central Park

sebagai warga kota metropolitan aku mana bawak kenderaan sendiri mesti kena naik public transpot baru lah urban, disinilah rintangan sebagai jejaka bertongkat semakin tinggi bila aku nak ke pejabat di pagi hari, aku terpaksa berdiri di dalam LRT sepanjang perjalan ku ke tempat kerja, tak sapa pun nak bagi duduk kat aku, ternyata infratruktur kelas dunia pertama ini di penuhi dengan manusia berfikiran kelas dunia ketiga, kebanyakan nya lelaki yang berebut nak tempat duduk, yang sihat tubuh badan ada yang macam badan Chef Riz anak Chef Wan yang pernah kerja dengan Mario Batali, semua buat muka space-out, berpaling ke tempat lain dengan harapan ada orang lain bagi aku duduk..."woii sakit ni berdiri" aku jerit dalam hati,

so aku nak bagi proposal pada Kementerian Kemasyarakatan/DBKL agar mengubah perangai penumpang kenderaan awam di Kuala Lumpur, kena bikin kempen khas untuk waga kota,

ini adalah antara etika dan undang-undang tak bertulis yang perlu di terapkan pada semua warga kota (kena panggil Siti Nurhaliza atau pun Adibah Noor nyanyi lagi tema ni)

* Kaum lelaki tak boleh duduk di bangku dalam kenderaan awan kecuali memang ada tempat kosong, pakcik tuan, sakit bertongkat, kurang upaya atau pun terlalu penat yakni seperti beru lepas menoreh getah atau pun baru lepas memotong padi (alasan berbentuk agama seperti "kami kaum yang di lantik sebagai khalifah di bumi allah ini perlu di hormati" tidak akan diterima, baca balik kitab-kitab yang korang simpan bersusun atak rak tu)

* Sila perlahan kan deringan telefon bimbit anda jika menaiki kenderaan awam, kerana bunyi lagu tekno kuda atau pun gorengan gitar rock leleh 80'an serta bunyi lazer juga bunyi burung jatuh melanggar susunan bata dari game iPad korang tu akan menganggu ketenangan otak semua penumpang yang sedang bersiap sedia ke tempat kerja

dah ini dua saja aku nak tekankan buat masa ni,

wasallam

dari yang marah dan sakit namun tetap bergaya.

3 comments:

Si Fakap said...

Whoot, whoot!

J.K.U (jejaka kurang upaya), reprezent!

Heh.

Effendi said...

Adakala Bertongkat boleh bergaya, Melayu 'Bertongkat' untuk cepat kaya...

siti rosman said...

Bob, dah sihat ke belum?